20240311162910_ovp.jpg

Oliver Vergés Pons

Àmbits
Lletres
Especialitats
Escriptor/a, Editor/a
Gèneres
Assaig
oliver.verges@gmail.com

Sobre l'artista i/o professional

Oliver Vergés Pons va néixer a Terrassa l’any 1989. Es va formar com a historiador i és Doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2017. Va llicenciar-se en Història l’any 2013 i va cursar estudis de Màster en Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana que va culminar el 2014 a la mateixa universitat.

La seva tasca investigadora se centra en el comtat d’Urgell, el Pirineu i Andorra, temes sobre els quals ha escrit i publicat una quinzena d’articles especialitzats en revistes acadèmiques de recerca, així com capítols de llibre i aportacions en publicacions de caràcter coral, a més diversos llibres, entre els quals Urgell a la fi del primer mil·lenni. Els anys del comte Ermengol I i del bisbe Sal·la (980-1010), Història d’Andorra en onze claus i Carlemany i Andorra. Història de la Carta Pobla, el document que va originar una llegenda. També és autor de dos contes infantils, entre altres publicacions.
Ha format part de diversos projectes i equips de recerca en diferents centres d’investigació, com ara del grup OCORDE (Ocupación, organización y defensa del territorio medieval), en el marc del projecte «Génesis de la nobleza medieval: fortificaciones y poderes territoriales en el nordeste peninsular durante los siglos VIII-XI», liderat des de la Universitat Autònoma de Barcelona, o del recentment iniciat projecte NOBCONECT, liderat des del Centro de Ciencias Humanas i Socials (CCHS) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). També ha estat investigador de l’Institut d’Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona, investigador associat de l’Institut d’Estudis Andorrans (en un projecte desenvolupat el 2018) i és membre actiu de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. També ha col·laborat en tasques docents o bé en tribunals de treballs de fi de bàtxel·lor o projectes de doctorat amb altres universitats com la Universitat d’Andorra (UdA) o la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).
En l’àmbit de la divulgació, ha ofert nombroses conferències i ha participat en col·loquis i congressos d’àmbit local, nacional i internacional. També ha estat codirector del programa radiofònic d’història A les Portes de Troia i col·laborador habitual de la premsa escrita a Andorra en mitjans com el Diari BonDia o el Diari d’Andorra. En aquest darrer mitjà publica regularment en les seccions d’opinió i cultura. L’any 2008 va ser guardonat amb el Premi CIRIT per fomentar l’esperit científic del jovent atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Des del 2017 es dedica professionalment al món editorial en dos segells andorrans com ho són Anem Editors i Editorial Medusa, en aquest darrer cas des del 2022. Entre ambdós projectes ha fet d’editor d’un centenar de llibres de gèneres ben diversos, des de l’assaig històric fins a la poesia passant per la narrativa o el conte il·lustrat.
Paral·lelament, des del 2022 és vicepresident de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns d’Andorra (l’SDADV), així com secretari de l’Associació d’Editors d’Andorra.

Contacta-hi